Juleinspirationen
Hvorfor danser vi om juletræet?
Hvorfor danser vi om juletræet og hvad er traditionen bag?
De første juletræer, som vi i Danmark kender til, blev tændt i hhv. 1808 og 1811. Det vides ikke med sikkerhed om der på det tidspunkt også blev danset rundt om juletræet, men usandsynligt er det ikke.
Det første vidnesbyrd om at der blev danset rundt om træet et julesangen af Peter Fabers “Højt for træets grønnetop” der stammer fra 1847/48. Her indgår dansen om træet som tema. Det kan jo virke lidt komisk at danse rundt om et juletræ med hinanden i hånden, men for danskerne er det fast tradition hvert år.
Julen var oprindeligt en hedensk tradition – hvor man fejrede at nu vendte året til lysere tider, efter solerhverv d. 21. december. Juletræet bliver derfor budt ind i varmen ude fra kulden, for at markere lysets kommen. Senere blev Julen til en kristen tradition, men Gud og Kristendommen i centrum.
Engle dansede om træet i 1817
Der var dog allerede 30 år tidligere skrevet et digt af Heiberg, omkring hvordan der danses rundt om juletræet i “Himmelby”. I digtet “julespøg og nytårsløjer” fra 1817 fortælles der om. hvordan en fattig københavnerpige oplever jul i Himmelby og hvordan hun ender med at danse om juletræet med englene. Den ide ville næppe være bragt op, hvis ikke det var fordi dansen om træet ikke allerede var et fænomen, som hans publikum ville acceptere.